Een centrale afzuig ventilator zorgt voor de afzuiging van lucht op een centraal punt ( vaak op zolder ) en blaast deze naar buiten.
De nieuwste afzuigboxen zijn zeer energiezuinig en makkelijk te plaatsen ter vervanging van uw oude unit.
De snelheid van de ventilator kan met een vaste standenschakelaar in bijvoorbeeld de keuken of draadloos op elke gewenste plaats worden geregeld.


Belangrijke zaken omtrent ventileren
Ventileren doe je niet in het wilde weg. Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden en waardoor u des te meer profijt van uw keuze heeft.
Wat moet de capaciteit van de ventilator zijn?
Anders gezegd: hoeveel lucht moet de ventilator kunnen verplaatsen? Dat hangt natuurlijk samen met de grootte en de aard van het te ventileren vertrek. Een keuken vraagt om meer ventilatie dan een woonkamer. En een grote kamer over het algemeen meer dan een kleine. Wij helpen u bij het bepalen van de juiste capaciteit. Kies de ventilator nooit te krap. Juist op piekuren is ventileren het belangrijkst.
Ventileren betekent zowel luchtafvoer als – toevoer!
Waar gebruikte lucht wordt afgezogen, moet voldoende verse lucht aangevoerd worden. Dit is zelfs vereist voor ruimten met een gastoestel of -geiser. Over het algemeen kunt u volstaan met het op een kier zetten van een klapraampje, het vrijhouden van een luchtspleet van ca. 2 cm onder een binnendeur, of het aanbrengen van een toevoerrooster.
De beste plaats voor de ventilator en luchttoevoer
Probeer de ventilator altijd daar te plaatsen waar de luchtverontreiniging het grootst is. De luchttoevoer zal daar zover mogelijk vandaan moeten liggen. Alleen dVeel woningen worden tegenwoordig voorzien van een gebalanceerd ventilatiesysteem. Dit systeem staat garant voor een gezond binnenklimaat en leveren bovendien een aanzienlijke energiebesparing op. In dit systeem staat warmteterugwinning centraal. an krijgt u een zo effectief mogelijke doorstroming. Overigens wordt de plaats voor een deel bepaald door het type ventilator dat u kiest. Zo zal een raamventilator altijd in een venster geplaatst worden en een kanaalventilator op een ontluchtingskanaal. Voor de luchttoevoer blijft echter gelden: zover mogelijk van de ventilator vandaan. Logisch eigenlijk. Want zit de toevoer pal naast de ventilator dan zou de verse lucht immers meteen weer verdwijnen.
Warmte Terug Winning (WTW)
Veel woningen worden tegenwoordig voorzien van een gebalanceerd ventilatiesysteem. Dit systeem staat garant voor een gezond binnenklimaat en leveren bovendien een aanzienlijke energiebesparing op. In dit systeem staat warmteterugwinning centraal.
Werking van het systeem
Via metalen kanalen wordt lucht afgezogen uit de keuken, badkamer en toilet. In tegenstelling tot gewone mechanische ventilatiesystemen wordt de buitenlucht niet aangezogen via roosters in muren en kozijnen maar via de unit zelf.
De unit bestaat uit twee ventilatoren: één om vervuilde lucht naar buiten af te voeren en één om verse buitenlucht naar binnen te plaatsen. Bovendien wordt de afgevoerde binnenlucht door de warmteterugwinunit geleid. Hierdoor wordt de aangevoerde buitenlucht al voorverwarmd voordat deze de woning wordt ingevoerd.
Regeling van het systeem
Een gebalanceerd ventilatiesysteem kan worden geregeld door de bewoner zelf. De unit is voorzien van een traploze drie-standenschakelaar. De bewoner kan kiezen uit drie standen: laag-, midden- en hoogstand. De verschillende standen lopen geleidelijk in elkaar over waardoor het systeem nauwkeuriger geregeld kan worden.
Ventilatie Warmtepomp
De allernieuwste manier van ventileren met een warmtepomp!!
Ventilatielucht is een gratis warmtebron die het hele jaar door beschikbaar is. De Nefit VentiLine ventilatiewarmtepomp zorgt voor de ventilatie van uw woning én gebruikt de warme afgevoerde ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming en warm tapwater.
De warmtepomp werkt in combinatie met elke HR-combiketel voor eventuele naverwarming. Een effectief hybride systeem dat tot 30% energie bespaart!! Voor woningen met mechanische afvoer van ventilatielucht is dit de meest kostenefficiënte duurzame oplossing.
InstallBrabant is officieel dealer van Nefit VentiLine ventilatiewarmtepompen.
klik hier voor uitleg over een Nefit VentiLine ventilatie warmtepomp.


Onderhoud en reinigen kanalen
Naast het vervangen van filters (bij voorkeur halfjaarlijks), is jaarlijks onderhoud aan de ventilatiebox of de wtw unit noodzakelijk. Voor het luchtzijdig inregelen van het ventilatiesysteem dienen tevens de luchtkanalen gereinigd te worden. Vervuilde luchtkanalen hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van de binnenlucht. Om een goede kwaliteit te behouden raden wij aan om de kanalen eens in de vijf jaar te laten reinigen. Het reinigen van de kanalen heeft een positieve invloed op de hygiene, uw gezondheid en de energiekosten.
Camera inspectie
Van de buitenkant is de mate van vervuiling moeilijk waar te nemen. Daarnaast kost het veel tijd en moeite om de ventilatiekanalen van binnen te bekijken omdat deze vaak verwerkt zijn in muren en plafonds. Daarom voeren wij bij aanvang van de reinigingswerkzaamheden een camera-inspectie uit indien nodig. Middels deze inspectie krijgen wij een goed beeld van de mate van vervuiling. tevens kunnen er met deze inspectie eventuele verstoppingen van de de luchtkanalen opgespoord worden.
Een optimale reiniging
Om de ventilatiekanalen te reinigen wordt er gebruik gemaakt van veegborstels die op flexibele assen worden gemonteerd. Eerst worden de zijkanalen gereinigd en vervolgens het hoofdkanaal.
De reiniging van de kanalen dient bij voorkeur te geschieden met een onderhoudsbeurt aan de mechanische ventilatiebox of de WTW unit! Zo wordt een optimale reiniging verkregen.

Behoud de prestaties van uw systeem
Het reinigen van ventilatiekanalen is een noodzaak, omdat er door de ventilatiekanalen grote hoeveelheden lucht worden afgevoerd. Vanuit de afgevoerde binnenlucht kunnen zich stofdeeltjes gaan vastzetten in de kanalen. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat hierdoor de totaal behandelde lucht wel tot zo’n 70% kan teruglopen. In dit geval kunnen de prestaties van uw systeem ver onder de Europese NEN-normstelling komen te liggen, waardoor er alsnog vocht- en stankproblemen kunnen optreden.