Menu Sluiten

Verwarming

Cv ketel vervangen

Voor de vervanging van uw huidige cv ketel, bent u bij ons aan het juiste adres.

Installatiebedrijf InstallBrabant levert alle merken en modellen cv ketels, dus ook voor uw situatie kunnen wij een passende cv ketel aanbieden tegen een concurrerende prijs.

Aangezien nagenoeg elke situatie uniek is, komen wij graag bij u langs om uw huidige installatie en wensen te inventariseren. Hierna ontvangt u binnen enkele dagen een passende, op maat gesneden offerte.

Voor meer informatie over de verschillen in HR of VR ketels met of zonder warmwater voorziening, hieronder een beknopte uitleg.

cv ketel
bosch cv-ketel
awb cv-ketel
Vaillant cv-ketel
remeha cv-ketel
intergas cv-ketel
nefit cv-ketel

Een centrale verwarmingsketel of cv ketel is een installatie die voor de verwarming van een gebouw zorgt.
Een combiketel zorgt ook voor het de verwarming van het drinkwater.

Verwarmingsinstallatie

De radiatoren, convectoren of vloerverwarming zijn middels een buizenstelsel aangesloten op de ketel . Hierin wordt met behulp van aardgas water verwarmd.
Met een circulatiepomp wordt het warme water vanaf de ketel door het buizenstelsel gepompt en de centrale verwarming in de woning aangestuurt.

Warmwaterinstallatie

Bij de meeste combiketels wordt het warmwater bereidt via in extra warmtewisselaar in de ketel. Het drinkwater wordt dan opgewarmd door langsstromend warm cv-water. Er zijn echter ook combiketels waarbij de verwarming van warm drinkwater rechtstreeks plaats vindt. De temperatuur van een warm drinkwater moet minimaal 60 graden zijn. Dit ter voorkoming van legionella.

Verbrandingsgassen

Bij de verbranding van aardgas in een cv ketel komen de schadelijke verbrandingsgassen vrij. Om die gassen veilig af te voeren, wordt een cv ketel op een rookafvoerkanaal aangesloten. Bij de meeste cv ketels is het ook mogelijk om die luchtafvoer te combineren met een luchtaanvoerkanaal dat de zuurstof voor de verbranding van buiten haalt.

Hoog Rendement ketel

De meeste cv ketels die tegenwoordig worden verkocht, zijn van het HR principe: Hoog Rendement. Dat hoge rendement wordt bereikt door het vocht uit de verbrandingsgassen te laten condenseren en de warmte die daaruit vrijkomt voor de verwarming te gebruiken. Bij dit proces is ook een afvoer nodig voor het condenswater.

Verbeterd Rendement

De zogenaamde VR-ketels worden niet meer gebruikt in particuliere woningen. Alleen in gestapelde bouw en als er geen andere mogelijkheid is om een HR-ketel te plaatsen, kunnen er nog ( beperkt ) nieuwe VR-ketels worden geinstalleerd.

Doorstroom modellen

Er zijn verschillende soorten combiketels. Sommige hebben een voorraadvat om warm water op voorraad te hebben. Met zo’n vat heb je snel warm water, maar het kost ook veel energie om een grote hoeveelheid water warm te houden. Tegenwoordig zijn de meeste HR-combiketels zogeheten “doorstroomtoestellen”. Die houden geen water warm in een voorraadvat, maar verwarmen het direct.

Thermostaat

Een kamerthermostaat zorgt voor de temperatuurregeling. Er zijn verschillende soorten:

    • AAN/UIT handbediende thermostaat zoals de Honeywell Round ON/OFF.
    • AAN/UIT klokthermostaten zoals de Honeywell Chronotherm Touch.
    • Modulerende handbediende thermostaten zoals de Nefit Moduline 1010 en Remeha Q-sense.
    • Modulerende klokthermostaten zoals de Honeywell Touch Modulation.
    • Thermostaten met een “app” functie zoals de Bosch Easy Control en de Vaillant V-Smart.

Het nadeel van AAN/UIT thermostaten is dat ze de cv-ketel op vol vermogen laten draaien tot het huis op de ingestelde temperatuur is gebracht. Pas dan gaat de ketel uit of lager branden. Omdat het water in de leidingen dan nog heet is, loopt de temperatuur in huis nog een stukje verder op dan nodig is.
Hierdoor ontstaan er temperatuurschommelingen en een onrustige warmteafgifte die als onprettig kan worden ervaren.

Bij de nieuwe generatie cv-ketels is het vaak ook mogelijk om ( al dan niet van hetzelfde merk als de cv-ketel ) een modulerende kamerthermostaat toe te passen. Deze zijn er ook in handbediende en klok uitvoering. 

Remeha eTwist
Bosch Easycontrol

Een modulerende kamerthermostaat berekend zelf hoe hard de cv-ketel moet branden om de woning te verwarmen. Het is namelijk niet altijd nodig dat de cv-ketel op zijn volle vermogen brandt. Hierdoor wordt energie bespaart en zal over het algemeen een lagere aanvoertemperatuur van het cv-water worden verkregen. Deze lagere aanvoertemperatuur zal een gelijkmatigere opwarming van het gebouw verzorgen.

Door deze lagere aanvoertemperatuur zal de combinatie van modulerende kamerthermostaat in combinatie met convectorputten minder goed werken dan bijvoorbeeld “Lage Temperatuur Verwarming“ of vloerverwarming.

Vaak geven modulerende klokthermostaten ook extra informatie weer op het display, zoals status van de ketel, temperatuur en waterdruk.

Het is niet mogelijk om een modulerende kamerthermostaat aan te sluiten op een niet modulerende cv-ketel.

Met de nieuwe Slimme thermostaat met aanwezigheidsdetectie kunt u wel 26% op uw stookkosten besparen.

(Design) Radiatoren en vloerverwarming

Wij leveren diverse merken ( design- ) radiatoren. Van modern tot antiek, staal, gietijzer of aluminium en in diverse kleuren. Neem eens een kijkje op de website www.antiekeradiatoren.nl voor een stukje nostalgie op het gebied van de radiatoren.

Bij het aansluiten van uw nieuwe designradiator houden wij rekening met het estetische aspect van de aansluitingen. Een designradiator hoort immers ook “design” te zijn aangesloten.

Ook voor vloerverwarming bent u bij Installatiebedrijf InstallBrabant aan het juiste adres. Aangebracht op betonnetten of nopppenplaten met of zonder isolatie. Zowel geschikt in nieuwbouw als bij renovatie van uw bestaande woning.

Vloerverwarming is ook mogelijk onder houten vloeren, maar vraag uw vloerenleverancier naar de mogelijkheden.

Vloerverwarming

Wilt u weten wat in uw situatie de beste keuze is?